Turforslag på Finnmarksvidda

Det å skrive turforslag med Finnmark sot utgangspunkt, er lett samtidig som det er vanskelig. Det er lett fordi det er så mye å velge i, og vanskelig fordi jeg er nødt til å bare ta med et lite utvalg av alle disse flotte opplevelsene man finner der oppe. Jeg prøver å avgrense området, og holder meg ofte til Finnmarksvidda med tilstøtende områder. Det ligger jo mye gode turforslag på internett, som jeg selv også har brukt en del når turer skal planlegges. Som jeg kanskje har nevnt tidligere, så hadde jeg en fantastisk tur over vidda fra Finland via Kautokeino og videre til Alta – men dette var på sykkel riktig nok. Nå skal vi se på noen flotte turer, som kanskje vil lokke dere til å legge neste ferietur til Sameland i nord.

Med fiskestang og sekk over Finnmarksvidda

Dette er drømmen for mange, nemlig bare det å gå innover vidda med neste fiskevann som mål. Og en ting som i alle fall er sikkert, er at det finnes nok av vann som fisken biter villig på Finnmarksvidda.

Starten for denne turen her, går fra Joatkajàvri fjellstue. Dette er et flott utgangspunkt når det er fisken som lokker, på veien fra Joatkajàvri fjellstue er det mange fiskevann som er verdt å stoppe opp ved.

Bojobæskihytta

Bojobæskihytta

Dette er turens endepunkt, men på veien fra Joatkajàvri er det mange avstikkere før du kommer til Bojobæskihytta – og ikke minst mange flotte fiskevann som du nesten er garantert en flott fiskefangst som smaker godt ved bålet om kvelden.Urvannet/Juovvajavri har mye ørret, og fisk på 1-2 kilo er slett ikke uvanlig å få på kroken. Men også Tvillingvann og Langvatnet er fine fiskevann, i de to sistnevnte er det store muligheter for å få seg noen store og fine røyer. Det er mange som vegrer seg for Finnmarksvidda på grunn av myggen, men fra midten av august er vanligvis sesongen slutt for dette insektet.Men uansett årstid så langt nord, så husk å ha med deg nok klær. Været på vidda veksler raskt, og da er det kjekt å ha både vindtett og ull i sekken – og ikke minst regntøy.

Ta med ved til bålet

Det kan være veldig lurt å ha noe ved med seg i sekken, ute på vidda er det minimalt med trær og ikke alltid like lett å finne brensel til bålet.De som er bosatt i Finnmark fylke fisker gratis, men om du er tilreisende må du betale fiskekort og fisketrygdavgift for Finnmark.

Turer både sommer og vinter

Finnmark har noe å tilby året rundt, men det kan nok lønne seg å starte med en sommertur. Da er naturlig nok været snillere, og man kan legge ut på tur uten å kle seg for kulde og snø i samme grad som på vinterstid.Men det å få tips og råd fra folk som kjenner Finnmark, kan nok lønne seg om man ikke kjenner til denne landsdelen fra tidligere.  Om man besøker vidda i myggsesongen, så husk myggmidler!