Mer om Alta kommune, Norge

Alta kommune ligger i Vest-Finnmark, og Alta har også by-status. Opprinnelsen til navnet er ukjent, men det har 3 alternativer: “offerplass”, “svane” eller “lavland”. Det er 20.665 innbyggere i Alta, noe som gjør kommunen til den mest folkerike i fylket. Kommunen tilhører fylket Troms og Finnmark. Områdene som dekker Alta kommune er områdene rundt Altafjorden, Stjernøy og Seiland, Kvalsund, Porsanger, Karasjok og Kautokeino.

Alta er en av de nordligste byene i verden, og er et viktig sentrum for skole og utdanning, med for eksempel Finnmarksfakultetet tilhørende Universitetet i Tromsø. I byen fins blant annet Nordlysbadet og Finnmarkshallen. Også Arctic Race of Norway har vært arrangert her.

I den vestlige delen av kommunen så finner man ville og storslåtte fjell, og det høyeste fjellet er Haldde på 1149 m.o.h. Den østlige delen av kommunen er en del av Finnmarksviddas grunnfjellsområde. Her finner vi også flere dalfører og viktige vassdrag, som for eksempel Altaelva som er en av de beste lakseelvene i Norge, og her finner vi også en utpreget canyon.

Næringsliv

Jordbruket er viktig i Alta, og kommunen har det største jordbruksarealet i fylket. Det dyrkes både poteter og grønnsaker, og i fjordene og på kysten driver man med fiske. Alta er det viktigste handels- og servicesenteret for Finnmark og Nord-Troms. I de senere årene har også cruiseturisme blitt en viktig næring, og man promoterer Nordlyset og det arktiske miljøet.

Dette er også den største kraftkommunen i fylket med 10 kraftverk, og Alta kraftverk er det største. Alta er også viktig når det gjelder kommunikasjon og samferdsel, og via E6 så kommer man til Kirkenes, Hammerfest og Kautokeino, og det er forbindelser til Sverige og Finland. Det er også kommunikasjon med hurtigrute, og Alta lufthavn er viktig for strekningen Oslo-Kirkenes.

Historie og kultur

Historie og kultur
Historie og kultur

Utenfor Alta så er det gjort spesielle funn av helleristninger, noen er opptil 6000 år gamle. Dette er ett av de største funnene i verden når det gjelder helleristninger, og de er på UNESCOs verdensarvliste. I forhold til disse funnene så ligger Alta museum like ved. Nordlyskatedralen er også en kirke i Alta, og er en turistattraksjon, et landemerke og en idrettsarena; her arrangeres også Alta Soul & Blues Festival hvert år. I tillegg så arrangeres Finnmarksløpet i Alta, og Laksens hus ligger også i byen.

I Alta kan man oppleve samisk kultur – her fins også et ishotell som heter Sorrisniva Igloo Hotel, som er et luksushotell som er laget av is og snø, både interiørmessig og utenpå – noe som vil være en spektakulær opplevelse for turister. Området i kommunen er attraktivt for friluftsliv og opplevelser som sykkel, vandring og fiske, og man kan dra på hundeslede og snøskutertur på Finnmarksvidda og sove i hytte eller lavvo. Alta blir også kalt Nordlysbyen, og det er også etablert et nordlysobservatorium fordi Alta har et spesielt godt klima for å kunne oppleve nordlys. Alta kommune har 3 vennskapsbyer: Boden kommune i Sverige, Oulu kommune i Finland og Apatity kommune i Russland.