Kirkenes til Hammerfest

Jeg har tidligere skrevet litt om turalternativer i dette flotte fylket, noen tenker at Finnmark kun er kulde, forblåste fiskevær og regn hele sommeren med lave temperaturer. Ja det kan nok være noe sant i dette, det er ikke til å legge skjul på at man så langt nord har mye og skiftende vær. Men Finnmark er så mye mer enn det, ikke minst den gjestfriheten man møter her oppe. Har selv opplevd å ankomme Båtsfjord klokken 0300 på natten, da ble vi servert fersk ertesuppe og naboene kom over for en prat. Kan man oppleve noe slik på Østlandet? Neppe.

Fly fra Alta

Mitt reiseforslag eller turforslag, starter med en flytur til Kirkenes. Kirkenes er som sikkert mange vet nær den russiske grensen, byen har en interessant og lang historie. Ikke minst har byen mye historie fra 2.Verdenskrig, på lik linje med resten av Finnmark fikk byen har medfart under siste verdenskrig. Kirkenes er faktisk den byen i hele Europa som hadde flest flyangrep, etter Malta. På grunn av sin beliggenhet nær datidens Sovjetunionen, var det heftige kamper i området. For de som er opptatt av krigshistorie er Kirkenes nesten et must, etter krigen var det kun 13 hus igjen i Kirkenes, det sier litt om hva som skjedde der fra 1940-1945.

Fly fra Alta

Hurtigruten

Kirkenes er siste anløp for Hurtigruten, eller for vår del vil den bli den første havn. Vi skal nemlig ta Hurtigruten sørover, innom mange flotte steder i Finnmark. Man kan oppleve mye ved å sitte på dekk, i alle fall om været tillater det. Skulle det være dårlig vær, er de moderne skipene utstyrt med store panoramavinduer. Vi har som mål å ta Hurtigruten til Hammerfest, hvor det venter mange spennende opplevelser. Avreise er klokken 12.30 fra Kirkenes, så det passer at man overnatter i Kirkenes. Om man kommer med morgenflyet fra Alta, vil man få omtrent ett døgn i byen. Fra Kirkenes til Hammerfest bruker man drøyt 22 timer, ombord i de flotte skipene er det nok av ting å ta seg til. Ikke minst er det fabelaktig mat ombord, hva er bedre enn å spise en god middag kanskje med et glass vin til, og samtidig få meg seg den flotte naturen underveis. Anløp mellom Kirkenes og Hammerfest er følgende havner; Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Kjøllefjord, Honningsvåg og Havøysund.

Hurtigruten

Priser og rutetider kan være lurt å sjekke i forkant, et tips i sommersesongen er å bestille turen på nettet i god tid i forveien. Det er ikke uvanlig at en del seilinger er utsolgt, det er mange turister som kommer til Norge kun for å oppleve denne flotte måten å se kysten vår på. En del tar den helt fra Bergen og opp til Kirkenes, ja faktisk mange velger en rundreise slik at de blir med Hurtigruten begge veier. Det kan jo være kjekt, om man skulle gå glipp av noe en av veiene. Naturlig nok er det flest som starter reisen med Hurtigruten i Bergen, men vi velger altså motsatt vei og ikke fullt så langt.