Hammerfest til Alta

Rundtur i Finnmark – Hammerfest til Alta

Vi har startet på rundturen vår, ferden fra Kirkenes ombord i en av de flotte Hurtigruteskipene er snart ved veis ende. Å oppleve kysten av Finnmark på denne måten, må man selv føle på kroppen. Har selv tatt Hurtigruten fra Båtsfjord til Tromsø, vi hadde med leiebil, men det var ikke noe problem å få med seg denne på båten. Jeg har i alle fall lagt min elsk på Hurtigruten, så regner det for ganske sikkert at det blir flere turer senere.

Hammerfest by

Dette er faktisk sammen med Vardø, landsdelens eldste byer. De fikk på samme dag 17.juli 1789 rettigheter som by, som det het på den tiden. Byen ligger på Kvaløya, men er forbundet med fastlandet med bro. På Melkøya utenfor Hammerfest, ligger anlegget som tar mot gassen fra Snøhvitfeltet. Dette skapte mange nye arbeidsplasser for byen og kommunen, anlegget ble igangsatt i 2007. Når man befinner seg i Hammerfest, befinner man seg faktisk i verdens nordligste by. Dette er et varemerke som byen har benyttet seg av, blant annet for å tiltrekke seg flere turister. Mange av turistene ankommer byen med Hurtigruten, som daglig har både sørgående og nordgående seilinger. Byen har en begivenhetsrik historie å se tilbake på, den var faktisk på kartet under Napoleons krigen. Danmark-Norge som det het på den tiden, vi ble angrepet av England og da sa det seg selv at Danmark-Norge ble på siden til Frankrike. Engelskmennene blokkerte havnen i Hammerfest, siden dette var en viktig havn med tanke på handel og utskipning. Det har også vært flere branner i byen, og under 2.Verdenskrig fikk byen hard medfart. Men i dag fremstår byen som en flott og moderne by, det bor i overkant av 10 000 innbyggere i kommunen. Det er mange tilbud i byen, det være seg spisesteder, hoteller og puber. En overnatting her kan nok være greit å legge inn, om man ikke skal videre med bil til Alta via Skaidi og Sennalandet samme dag.

Hammerfest by

Hammerfest – Skaidi – Alta

Det finnes bussforbindelser mellom disse byene, kan jo være kjekt å vite for dem som ikke har bil eller rett og slett synes en busstur er mer behagelig. Men om man velger bil, har man jo mer frihet til å kunne legge opp turen selv. En stopp på fjellet mellom Skaidi og Alta har jeg tidligere skrevet om, her finnes det en rekke fine områder man kan bruke. På vinterstid er det flotte skiforhold, men husk at Sennalandet er et fjellområde med mye dårlig vær. Vel nede i Alta igjen, vil man oppleve et helt annet klima enn det man finner oppe på Sennalandet. Alta ligger nede ved fjorden, og ligger lunt plassert mellom fjellene. Det er egentlig bare fantasien og hvilken tid man har til rådighet, som styrer hva du vil oppleve. Om det er snakk om dagsturer, eller turer med flere overnattinger, opplevelsene er minst like bra uansett.  Om man skal ned til Oslo, har både Norwegian og SAS flighter til og fra Alta.