Finnmark til fots

Jeg har tidligere skrevet en del om ting man kan gjøre i Alta, eller om man bruker Alta som utgangspunkt for reiser rundt i Finnmark. Det er muligheter både fra luften og på landeveien, sommer som vinter. Noe som alltid er lett i denne byen, er å finne på noe å gjøre i alle fall. Om man ønsker bare noen timer, eller flere dager avhenger av hva man søker og ønsker å oppleve.

Overnatting

Som så mange andre byer og steder i Norge, kan Alta tilby alt fra enkel overnatting til god hotellstandard innen de kjente kjedene.

Fly

Har tidligere skrevet litt om flytilbud, både Norwegian og SAS har godt rutetilbud og vil man ta turen innom de mindre flyplassene i landsdelen, er det Widerøe som gjelder. For å sjekke rutetider og destinasjoner, lønner det seg å sjekke med selskapene eller bruke internett.

Flyplassen i byen ligger i gangavstand fra sentrum, men det er så klart både buss og taxi for de som ønsker dette. Det samme med bilutleie.

Man kan klare seg bra kun med fly, om man tenker litt backpacker-opplegg så har man kun en sekk å bære på og avstander er ikke så viktige.

Resten av Finnmark

Om man tar for seg rutenettet til Widerøe, er destinasjoner som Hammerfest, Honningsvåg, og Kirkenes bare en kort flytur unna. Med disse kortbaneflyene, får man sett mye av naturen fra luften.

Videre til Sverige og Finland

Hvorfor ikke ta turen over Finnmarksvidda, ta med teltet og overnatte der det måtte passe seg. Hvis man i tillegg har med seg et stormkjøkken og litt posemat, kan man fint klare seg noen dager på vidda. Men husk at det er langt over vidda, med tanke på provianteringen.

Type sovepose er også noe man må tenke på, selv midt på sommeren kan det bli kjølig på nattetider så en tynn sommerpose er ikke å anbefale.

Fottur

Det finnes faktisk en del som tar det som en ren fottur, men da må formen og utstyr være på plass. Et minimum er en del marsjtrening og så klart gode sko, sekken bør også være av god kvalitet slik at den er behagelig å bruke og har justeringsmuligheter. Ikke pakk med for mye, store fjell sekker kan fort bli for tungt og vil ødelegge turen om man skal bære det med seg over flere dager.

Om man velger å gå over hele vidda, så kommer man først til Kautokeino og videre sørover er den finske grensen neste holdepunkt.

Men man kan også velge å ta over mot Karasjok, eller for den saks skyld snu i Kautokeino og ta samme rute tilbake til Alta ned Altadalen. Turkart bør anskaffes, i alle fall om man tenker å ta sideveier.

Flott natur

Uansett hvor mang velger å gå, vil man oppleve flott natur og et minne for livet. Men mygg og knott kan være plagsom, så husk å ta med nok av innsektsmidler og ikke minst telt med skikkelig myggnetting.

Mobildekning er stort sett bra med noen lokale variasjoner.