Finnmark fra fjord til fjell & vidde

Finnmark har mye å by på for de fleste, enten det er snakk om sommer eller vinter. Har selv syklet en del av fylket fra sør til nord, jeg kan vel si at jeg forelsket meg både i naturen men også folkene her. Tror det for min del var mye av det samiske som fasinerte meg, gjestfriheten her oppe i nord er upåklagelig.

Finnmarksløpet

Alta er en by som har mye å tilby, det er et arrangement som årlig trekker en del mennesker. Tenker på Finnmarksløpet med trekkhunder, Alta er start og mål-by. Cirka 160 hundespann stiller til start hvert år, de som kjører lengst snur ikke før de er i Kirkenes. Hvert år arrangeres dette løpet andre helgen i mars, da er det et yrende liv i byen. De siste årene har det også vært TV-dekning, noe som er god reklame for byen og arrangementet.

Fra starten i Alta går løpet nå langs Altaelva, dette er nytt fra 2018. Neste holdepunkt langs løypa for publikum, vil mest praktisk være Kautokeino. For de som vil se løypetraseen, anbefales det å se på arrangørens hjemmeside. Her er det distanser fra 500 kilometer, men de som kjører lengst har hele 1200 kilometer. Underveis er det en rekke steder man kan se ekvipasjene.

Opplev samisk kultur

Enten om man er i Alta, Kautokeino eller ett hvilket som helst sted i Finnmark, har man muligheten til å bli bedre kjent med samer. I Kautokeino kan man besøke sølvsmie, her lages det egne samiske sølvsmykker. Det å kunne få seg en tur innom en sameleir, er heller ikke noe problem. En del av disse er så klart satt opp for turistene, men like fullt får man mye informasjon. Om man velger å kjøre vekk fra hovedveiene, kan man virkelig oppleve samisk kultur på nært hold. Jakt & Fiske er det mange muligheter for, Altaelva er i verdenstoppen når det gjelder storvokst laks.

Alta Canyon

Om man har tid, vil jeg anbefale å bruke god tid på vei opp fra Alta til vidda. Man kjører da gjennom Alta Canyon, dette er en opplevelse i seg selv. Terrenget og landskapet er veldig imponerende, og totalt forskjellige fra det man opplevde nede i Alta.

Offroad Finnmark

Sykkelsportens svar på Finnmarksløpet, er slik jeg ser det Offroad Finnmark. De har 3 forskjellige ritt, alt etter ambisjonsnivå og målsetting. «En smak av Finnmark» kaller arrangøren det korteste alternativet, dette rittet går i Alta-området. Som det eneste av de 3 rittene, sykler man her solo. Men det er mer enn en søndagstur, man må påregne å være ute i 8-16 timer. Terrenget er til tider krevende, vendepunkt er Jotka Fjellstue.

De 2 andre rittene er lagt til selve Finnmarksvidda, her er det langt større avstander og kravene til utøverne der etter. Man trenger ikke være i eliten for å kunne gjennomføre, men for å hevde seg i toppen. Krav til fysikk og tekniske ferdigheter på sykkelen, er avgjørende for å lykkes i dette tøffe terrengrittet.