En liten rundtur i Alta

Alta er Finnmarks største by. Den er ikke helt lik de andre byene der nord, for den ligger liksom litt skjult ut mot havet og får et mildere klima på grunn av det i forhold. I Alta og områdene rundt kan du oppleve mye. Se på helleristninger, samisk kultur, Nordlys om vinteren og midnatts-solen om sommeren, båt-safarier ut mot havet, snøscooter turer, bo i ishotellet – jeg kunne ha lagd en ganske lang liste med slike ting å gjøre og se på og så videre for Alta. Jeg skal se litt på noen av dem, men vil du vite mer så må du selv ta turen opp dit.

En liten rundtur i Alta

Kaldt hotell

Kaldt hotell

Litt ut fra sentrum av Alta by ligger det et «hotell i særklasse» (må ikke forveksles med hotellet fra TV serien) da det er unikt i sin stil. Det er nemlig et ishotell – absolutt alt som kan lages i is er gjort nettopp det! Det er blitt bygd og blir bygd opp som et luksushotell hvert år. Det åpner dørene i desember eller januar og holder åpent så lenge det ikke er for varmt så hele hotellet smelter ned! Rundt hotellet og rundt Alta by er det stor variasjon i terreng. Det gjør at det blir mange muligheter for aktiviteter. Det er både skog, vidder, kyst og vann og fjell. Så er du frilufts menneske er dette en perle. Og da overnatter du jo på vinterstid i ishotellet. Prisene for overnattingen er ikke billig, men du får jo en opplevelse du sannsynligvis ikke vil oppleve igjen andre steder. Du må nok regne med 2-3000 kroner bare for overnattingen. Da inkluderer det alt du trenger for å holde deg varm hele natten og frokost på morgenen. Ut fra hotellet er det mange arrangerte aktiviteter, så det er noe for enhver smak. Alt fra snøscooter turer til badstue i friluft. Litt kultur er det også mulig å få med seg for de som ønsker det. Hva med en sledetur med rein som trekkdyr?

Sommeren

Det er ikke noe mindre muligheter rundt byen på sommerstid. Det er mye både å foreta seg og å se på den årstiden også. Helleristninger er en av attraksjonene. De står på UNESCO sin verdensarvliste. Dette fordi det beviser at det bodde folk i utkantstrøk på den tiden også. Ikke bare rundt der det er etablert storbyer. Midnatts solen er jo attraktiv for mange. Den kan du se fra byen. Du kan leie båt og dra ut på sjøen her og se mot det åpne havet. Fiske i disse områdene er jo i perioder fantastisk og det er ikke bare småsild da som trekkes opp av havet! Eller hva med en fottur i Nord-Europas største canyon? Den ligger slik til at den kan sees på mange måter. Selv for oss som ikke er så spreke kan man se denne fra buss eller bil. Er du blant de spreke kan du ta en elvebåt eller en kano ned canyonen.

Så er det jo menge som husker Alta saken fra en tid tilbake da. Denne demningen og kraftverket som da ble bygget er det en del mennesker som vil se og oppleve