Alta som base by

Norge har mye å by på i mange forskjellige former. Og vi er et langstrakt land, så det er vanskelig å følge med på alt man egentlig vil se, men det skjer så langt unna at man kan ikke bare reise rundt hele tiden. Finnmark er vårt nordligste fylke, og selv der oppe er det full aktivitet hele året med ting å se på, ting å delta på og ting å være gjøre. Egentlig ingen forskjell fra nord til sør på slikt – det er vær og temperatur som kanskje er den største forskjellen fra Oslo og opp til Alta. For jeg kommer til å bruke Alta som utgangspunkt nå.

Nordlyset

Alta ligger sørvest i Finnmark og har bare hatt bystatus siden 2000. Men det er en by med utrolige muligheter selv om den ikke er så stor. Like over 20 000 mennesker er det registrert som Alta væringer i fjor (2017). De har både fjell og land rundt seg, men mesteparten av kommunen strekker seg på begge sider av Altafjorden. Alta bysentrum ligger helt innerst i Altafjorden og innseiling dit er en meget fin opplevelse. Mange mindre avstikkere i alle retninger, men det er lite øyer innover. De to store øyene i innseilingen her er Seiland og Stjernøya. Noen påstår at i området rundt Alta finnes det aller beste området for å bivåne Nordlyset. Nordlyset ser man best i vinterhalvåret når det er mørkt halve dagen eller mer. Jeg er ikke veldig god på å forklare hva Nordlyset egentlig er, men jeg vet det er noe med at spesielle partikler blir kastet fra sola og mot jorden. Da skjer det en eller annen kollisjon der oppe på himmelen og vi får dette lyset. Nordlyset kan opptre i mange ulike former og farger, men det er det grønne, røde og blå som er mest synlig for oss. Men det kan forekomme i absolutt hele vårt kjente fargespekter. Du kan selv lese mer om dette her.

Nordlyset

Mye som skjer

Jeg vil i en del artikler fremover bruke Alta som en liten slags «base». Men tanken er å finne ting å gjøre, ting å se på, ting å oppleve og alt som kan by på litt gøy. Både rett i og ved Alta vet jeg om en del ting som jeg vil snakke litt om, og jeg skal gjøre litt søk utenfor kommunen og andre steder i fylket. Kanskje svinger vi innom Nordland og eller Troms fylke også, men vi holder oss utelukkende her nord.

Alta saken

Alta ble vel veldig kjent i Norge av Alta saken for en del år siden. Ganske mange demonstranter kom nordover og lenket seg fast for å kjempe mot utbyggingen av Alta / Kautokeino vassdraget.

Alta saken

Demonstrantene tapte sin sak og demningen ble til slutt bygget. I dag er det over 30 år siden demningen sto ferdig bygget. Jeg skal ikke begi meg inn på hvem som «vant» og hvem som «tapte» i denne saken. Demningen er der i dag og det er lite jeg kan gjøre med det i hvert fall annet enn å presentere saken og stedet for dere der ute!